III. Nous gèneres musicals, amb Versalles al fons

Poder que ha quedat una mica rar parlar d’una noblesa d’épée enfrontada a altra de robe, com punt de partida per donar notícia d’un debat artístic, o estètic, entre dues formes d’òpera. I a més barrejant-ho amb la qüestió d’aquest immens Versalles que, efectivament, és una impressionant mostra del que va ser el poder de la França del rei Sol, i després el del seu hereu, Lluís XV, sota el regnat del qual es va desenvolupar la querelle.

Llegeix més...

II. Òpera seriosa i òpera buffa

L’opera in música, o sigui l’obra (de teatre) amb música­, neix a Florència a les darreries del segle XVI. És la creació d’un grup d’artistes, músics i lletraferits florentins, la Camerata Fiorentina, que insatisfets amb el teatre que s’estava fent aleshores –el veien massa vulgar– volen recuperar el veritable teatre, que pels renaixentistes era el grec i el romà clàssics. Com descobreixen que aquell teatre ideal, ideal segons ells, no era simplement parlat sinó també cantat, o recitat amb alguna mena de monodia, fan algunes obres de teatre més o menys cantades o recitades. Es representaven als teatres o sales dels palaus de la gran noblesa florentina, amb orquestres i cantants on es barregen professionals i aficionats. És per tant un gènere estrictament aristocràtic en el seu inici.

Llegeix més...

I. Art i societat

Dins del que podríem definir com gran, o general, història de les diferents disciplines artístiques: literatura, plàstica, música, etcètera, sovint es fa menció dels grans debats teòrics entre escoles o corrents –entre òpera ballet i òpera buffa, en el cas que aquí s’abordarà–  però poques vegades es planteja si darrere d’un gran debat aparentment estètic no hi havia també un altre debat. Un debat social. Perquè l’art, qualsevol disciplina artística, sempre es desenvolupa en el si d’una societat, i sovint reflecteix o es fa ressò d’allò que està succeint en ella.

Llegeix més...

Conde Pons, Mercedes (ed.), La música d’abans –d’ahir. Antologia d’articles de la Revista Musical Catalana (1904-1936), RBA Llibres, 2014, 263 pàgs. ISBN: 978-84-8264-701-2.

Els darrers anys s’han dut a terme diverses aproximacions històriques a la crítica musical. Entre les més recents en l’àmbit espanyol cal citar Palabra de crítica. Estudios sobre música prensa e ideología amb coordinació dels musicòlegs Teresa Cascudo i Germán Gan i Los señores de la crítica: periodismo musical e ideología del modernismo en Madrid (1900-1950) amb Maria Palacios i Teresa Cascudo, ambdues per a l’Editorial Doble J. Una editorial que l’any 2009 va publicar Adolfo Salazar. Textos de crítica musical en el periódico El Sol (1918-1936) amb selecció i indexació de José María García Laborda i Josefa Ruiz Vicente. Al marge, en diverses tesis o altres estudis transversals s’ha inclòs el paper fonamental de la crítica amb un relleu que va més enllà de l’anecdotari o la mera il·lustració documental.

Llegeix més...

En l’article anterior vaig parlar de la temporada 1959/60 i ara abans de comentar la següent voldria  fer esment de la situació del Liceu que anava deteriorant-se, i aquesta situació va ser motivada per una sèrie de circumstancies negatives. Com se sap el Liceu era propietat d’un conjunt de persones, hereus dels que en el seu dia van construir el Teatre i una bona part d’aquesta gent ja no tenia el mateix amor al teatre que els seus antecessors. Això portava com a conseqüència que només volguessin fer les funcions pactades i qualsevol variant obligava al empresari Sr.Pamies a difícils negociacions. Aquest menor interès per part de la Propietat donava lloc que posessin a la venta les localitats que tenien dret per la seva condició, que a més a més eren les millors del teatre, fent una competència al propi empresari, difícil de classificar.

Llegeix més...

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Canal de YouTube de l'Associació

***Video not found***
Duration: 0
Date: November 30, -0001
Views: 0

Copyright © 2014. Associació Liceistes 4t.i 5è Pis. Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. .