Els meus records del Liceu (X)

El Gran Teatre del Liceu seguia lluitant a l’inici de la temporada 1962-63, contra  tots els elements adversos, com el timbaler del Bruc, i ho feia alternant el repertori habitual, amb el que es va denominar “Festival de Festivales”, on es van convidar diferents companyies que havien actuat en els festivals d’aquella època, però aquesta idea va tenir un èxit limitat, com veurem més endavant.

Llegeix més...

Els meus records del Liceu (IX)

Joan Antoni Pamias, empresari del teatre, anava superant les dificultats de tota mena i la manca d’ajudes, presentant temporades on els cantants eren els protagonistes, amb molts debuts importants. La inauguració de la temporada 1961-62, que aleshores tenia una importància social, va ser amb La traviata i va comptar amb dos cantants estel·lars, Renata Scotto,

Llegeix més...

Una tarda a l’òpera: una altra guia operística

Jaume Radigales, Una tarda a l’òpera, Huygens Editorial: Barcelona, 2015. 1202 pàgines. IBSN: 978-84-15663-42-3.

A part d’un referent com a professor universitari, Jaume Radigales (Barcelona, 1969) és un especialista operístic reconegut en les nostres latituds com ho demostra l’emissió del programa “Una tarda a l’òpera” a la sintonia de Catalunya –Música des de fa més d’una dècada. Sota el mateix nom, l’editorial Huygens ha publicat un volum enciclopèdic amb fitxes tècniques operístiques basades en un esquema fix (títol, llibretista, personatges, argument, data d’estrena, selecció discogràfica i dvdgràfica) complementat per introduccions genèriques amb redactats amens que endinsen al lector en el període, la tendència i el compositor. El llibre basteix els seus principals atractius en l’edició en català; en una ampla, equànime i variada selecció, alhora que en uns criteris d’essencialitat, síntesis i ordenació cronològica de les referides fitxes i compositors.

Llegeix més...

Ressenya de "Wagner, 200 años. Reflexiones desde la universidad"

Isabel Pascua (coord.), Wagner, 200 años. Reflexiones desde la universidad, Publicaciones de la ULPGC. 233 pàgs. ISBN: 978-84-9042-059-1.

La historiografia musical és en la necessitat d’obres de referència que apuntalin les bases de la investigació, tan anèmica per culpa de la pobre estima que li professen les autoritats polítiques –especialment les actuals- i l’escassa atenció que li atorguen les acadèmiques, molt més obligades aquestes a fomentar-les. Per a esdevenir un país modern com volem, cal de tenir obres generalistes que agrupin les dades de la nostra història musical, com més o menys sàviament han fet altres països veïns i algunes institucions, però també cal atrevir-se amb qüestions internacionals i generalistes.

Llegeix més...

Ressenya de "Simplemente divas" de Fernando Fraga

Fernando Fraga, Simplemente divas. El arte operístico de Isabel de Médici a Maria Callas, Fórcola Ediciones: Madrid, 2015. (380 pàgines). IBSN: 978-84-16247-46-2

Valoració: **

Simplemente divas. El arte operístico de Isabel de Médici a Maria Callas és un llibre que aparella historiografia operística amb musicologia feminista. Es tracta de la crònica en forma de retrat d’una ampla selecció de cantants femenines –principalment sopranos- des del segle XVI fins a l’actualitat. No és un diccionari, ni una enciclopèdia, ni una història del cant però s’hi albira un plantejament velat comú a les tres opcions. Hi desfila una galeria de caràcters que atrau a l’afeccionat pel valor documental i d’erudició.

Llegeix més...

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Copyright © 2014. Associació Liceistes 4t.i 5è Pis. Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. .