Ressenya de "Reflexions de Pau Casals", d'Albert E. Kahn

Albert E. Kahn, Reflexions de Pau Casals, Antoni Bosch Editor. Barcelona, 2011. 312 pàgs. ISBN: 978-84-95348-81-4

La bibliografia sobre Pau Casals és extensa, en diversos idiomes –català, castellà, anglès i francès- i compta amb prop d’una desena de títols referencials, la majoria fora de catàleg. Per la seva publicació relativament recent els únics localitzables –i també cridats a esdevenir un clàssic- són Pau Casals. Escrits i discursos: Pau, pau i sempre Pau en l’edició de Josep Maria Figueres (Angle Edicions, 2010) i Las suites para violonchelo. En busca de Pau Casals, Bach y una obra maestra d’Erich Siblin (Turner, 2010) en castellà. A aquestes dues cal afegir-hi la reedició catalana de Joys and sorrows (1970) d’Albert E. Kahn que l’editorial Antoni Bosch va publicar el 1977.

Reflexions de Pau Casals. Kahn

D’aquesta manera, l’any 2011, l’editorial catalana commemorava dues efemèrides. Una va ser el quarantè aniversari de l’estrena de l’Himne de l’ONU i l’actuació de Casals a les Nacions Unides amb la històrica referència a Catalunya com a nació anterior a la Comunitat Europea en el seu sentit civil. L’altra data va ser el cinquantè aniversari de la segona actuació de Casals a la Casa Blanca durant el mandat Kennedy –la primera fou el 15 de gener de 1904 davant el president Theodore Roosevelt-.

El relat parteix de les paraules de Casals però l’estructura i determinació del contingut ho fa de Kahn. L’autor va optar per escriure el text en primera persona facilitant l’empatia entre el lector i l’artista. El text és fluid, planer i reflecteix la profunda dimensió social de bona part dels projectes amb què Pau Casals va inundar tant la societat catalana com l’estrangera: des de la fundació de l’Orquestra Pau Casals i l’Associació Obrera de Concerts al Festival de Prada o el de Puerto-Rico, sense oblidar els nombrosos recitals i concerts en benefici dels exiliats i desvalguts. És, doncs, un retrat dibuixat pels seus records i les seves observacions que emfasitza el cantó humà i noble d’una personalitat polièdrica, brillant i, per damunt de tot, sempre fidel a les seves conviccions. Un exemple de ciutadà que va engrandir Catalunya i que va demostrar una vocació filantròpica que el posicionava com un artista al servei de la comunitat.

Particularitats i errors de l’edició

L’edició és atractiva: lletra de cos fàcilment llegible, cobertes dures, faixa exterior i un paper més fi que l’edició de 1977. Només s’ha variat el títol i la fotografia de la pàgina 81, ara inserida en un oval. El text és idèntic. No obstant a la pàgina 58 hi apareix duplicat el contingut de la pàgina 80. Si a l’edició de 1977 una semblança biogràfica sobre l’autor tancava el llibre, a la de 2011 s’hi troba una fotografia de Pau Casals en la segona actuació a la Casablanca el 13 de novembre de 1961 i no de 1963 com erròniament s’indica a peu de fotografia. En conseqüència s’ha desestimat oferir un perfil sobre el periodista i fotògraf nord-americà Albert Eugene Kahn (1912-1979) que, com Casals, també va ser un fervent lluitador anti-feixista. Tampoc s’ha inclòs un índex cronològic de la vida de Casals, tant necessari per arrodonir la metodologia com per sintetitzar la quantitat de vivències.

Albert Ferrer Flamarich

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Copyright © 2014. Associació Liceistes 4t.i 5è Pis. Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. .