Ressenya de "La carrera de Victoria de los Ángeles"

Manuel Capdevila i Font, La carrera de Victoria de los Ángeles, Témenos-Edicions, Barcelona, 2013 (671 pàgs.). ISBN: 978-84-941069-7-2

Són molts els esforços que des de la musicologia espanyola s’han realitzat els darrers vint-i-cinc anys per compensar la manca d’estudis sobre la pròpia història. No obstant, tot i el constant sorgiment de novetats, esdeveniments i destacades tesis doctorals encara hi ha camps mancats d’aportacions referencials o que, almenys, siguin un primer graó en la recerca. Un d’aquests terrenys és el dels cantants catalans i espanyols del segle XX que fa uns mesos es va enriquir amb el catàleg de les actuacions de Victòria dels Àngels.

 

Nascut per impuls de la incansable Fundació Victoria de los Ángeles i per un encàrrec del Gran Teatre del Liceu a Manuel Capdevila, és tracta d’una catalogació iniciada en vida de l’artista. S’hi recull els 61 anys (1939-2000) d’activitat, la immensitat del repertori abordat i una indexació de totes les actuacions (2452! Tant damunt dels escenaris com les realitzades en estudis d’enregistrament. S’hi indica la data, el lloc, els intèrprets i les obres). Cal destacar la importància dels annexos que desglossen la informació de diferent manera: una visió cronològica de la seva carrera amb dates i ciutats; una altra cronologia centrada en l’òpera (dates, ciutat i títol); una relació de països i ciutats on va cantar; un llistat de tots els artistes que van cantar amb ella indicant l’actuació; el repertori cantat en funció de la data i el lloc –hi exclou l’ estudiat no presentat en públic-; la discografia i un recull d’opinions i reflexions d’altres artistes.

Carrera de VdA

En conseqüència és una base de dades en paper -poca lletra i molta dada- que s’ha editat gràcies a l’èxit del micromecenatge (web Verkami). Es presenta en tres idiomes –català, castellà i anglès- possibilitant-ne la necessària difusió arreu. Metodològicament s’ha pal·liat la dispersió que feia perillar la integritat del projecte gràcies a una recerca conscient i un contrast de fonts pacient i rigorós. Aquest és un esforç especialment significatiu en el període dels inicis de la carrera de Victoria a causa del desinterès i la gestió destructiva del marit i primer secretari de l’artista. En aquest cas, la devoció i professionalitat del segon secretari, Xavier Vivancos, ha permès pal·liar nombroses mancances. Finalment hi ha una pàgina d’agraïment amb el nom dels micromecenes que han fet possible aquesta eina documental indispensable per a futurs biografies artístiques i altres estudis sobre la soprano catalana.

Al marge de possibles oblits o dades errònies que l’autor convida a fer-li arribar, només caldria corregir que és Fiorenza Cossotto i no Cassotta com figura a la pàgina 607 en els tres idiomes. Cal felicitar l’empresa editorial per vehicular un treball com el present: pel valor patrimonial; per les dificultats actuals econòmiques i de mercat; per l’escassa comercialitat de la comesa; i per fer-ho amb una esmerada edició amb mides de volum enciclopèdic, cobertes dures i fotografies inèdites. Sens dubte, és un format infreqüent en tiratges comercials i quasi impensable en segells petits i joves com Témenos Edicions. Benvingut i agraït.

Albert Ferrer Flamarich

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Copyright © 2014. Associació Liceistes 4t.i 5è Pis. Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. .