Ressenya de "La visita de Wagner a Rossini"

Edmond Michotte, La visita de Wagner a Rossini, Antoni Bosch Editor, 2013 (108 pàgs.). ISBN: 978-84-941595-8-9

Editat en francès el 2011, arriba en castellà la transcripció de l’entrevista entre Rossini i Wagner del març de 1860 a París. La reconstrucció és d’Edmond Michotte (1830-1914), compositor belga més recordat per la seva vessant d’antiquari i col·leccionista que per la seva obra musical. L’any 1906 Michotte va publicar aquesta trobada que ara l’empresa Antoni Bosch Editor ha comercialitzat. S’afegeix d’aquesta manera un altre document de caràcter històric als diferents que es van publicar durant el bicentenari del compositor germànic. Un text que alhora és una de las poques fonts documentals sobre Rossini en llengua castellana.

Visita de Wagner a Rossini

Amb molts dubtes sobre la fiabilitat d’un text reproduït amb tanta exactitud –per moltes notes que Michotte prengués-, la lectura aporta llum sobre la feina de Wagner durant la seva segona estada a París en ocasió de l’estrena de Tannhäuser. Entre els diferents temes tractats entre ambdós compositors, hi ha anècdotes i fets viscuts que s’entrellacen amb un clar posicionament artístic que ofereix dos móns i dues estètiques diferents tan de l’òpera com a manifestació cultural com del posicionament de l’artista. Wagner explica el seu posicionament i escrits com L’obra d’art del futur i Òpera i drama aleshores contínuament vilipendiats per l’influent premsa de l’època. També hi ha voluntat de desmentir rumorologia de l’època sobre els dos personatges o sobre la clàssica història de l’assassinat de Mozart a mans de Salieri. Sense perdre l’escepticisme necessari respecte al que aporta el transcriptor, amic d’ambdós compositors, la lectura és àgil i amena.

L’edició, en format de butxaca i lletra llegible, compta amb el prefaci i suggerents notes crítiques de Xavier Lacavaliere –gairebé més importants que el propi text-, de qui no s’aporta cap dada professional tot i ser autor de títols dedicats a Falla i Mussorgski.

Albert Ferrer Flamarich

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Copyright © 2014. Associació Liceistes 4t.i 5è Pis. Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. .