Ressenya de "La experiencia de la ópera"

Paul Henry Lang, La experiencia de la óperaAlianza Editorial, 2010 (reedició). 426 pàgs.

La tasca d’Alianza Editorial en la difusió de bibliografia musical estrangera i puntualment espanyola mereix elogis, encara que alguns dels títols editats darrerament no siguin tan suggerents com els clàssics que han configurat el seu ample catàleg. Un exemple és La experiencia de la ópera de Paul Henry Lang que apareix al mercat com  a traducció de l’original anglès The experience of opera i que és una reedició del volum comercialitzat l’any 1983 també per la mateixa empresa.

 

La experiencia de la opera

Es tracta d’un recull de textos i articles del crític nord-americà que va publicar al New York Herald Tribunen entre 1954 i 1963. Per al lector actual són assajos més suggerents per una idea concreta o la manera d’expressar-la que no per l’aportació de conjunt. Són textos condicionats pel públic i l’activitat d’aquells anys, en especial a l’entorn del Metropolitan de Nova York. Això justifica l’esterilitat dels capítols dedicats a Rossini, Bellini, Donizetti, Flotow i Nicolai just abans de la Donizetti Renaissance i de la gran onada de revitalizació del repertori belcantista decimonònic. Per tant, aquesta no és una història de l’òpera i les seves variants, tot i incloure apartats sobre l’opereta i l’òpera americana. No hi ha referències a la Cammerata Florentina, ni a l’òpera durant el Barroc, ni a la tragédie lyrique o a John Adams. Un altre aspecte a matisar és l’afirmació que Gluck no va deixar empremta en la primera escola vienesa. D’altra banda, el capítol on s’aborden les dificultats de cantar en idiomes no nadius i de traduir -o no- les obres a l’anglès és una síntesi sobre la qüestió, l’esterilitat del qual deu més al pas del temps que al potencial de la reflexió. En conseqüència, la reedició d’aquest volum és innecessària i reincident. Només en la vessant divulgativa més generalista pot complementar a la Breve historia de la ópera de Jesús Trujillo o al Sobre la ópera de Bernard Williams, ambdós títols a Alianza Editorial.

L’apèndix discogràfic final el signa el reputadíssim crític i analista Arturo Reverter que ofereix una selecció amb comentaris concisos i orientatius dels títols assenyalats. Cal referir l’absència d’errates significatives i la més que notable traducció de Juan Mion Toffolo -revisió de Regina Lela-. Malauradament no s’inclouen dades biogràfiques sobre els autors.

Albert Ferrer Flamarich

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Copyright © 2014. Associació Liceistes 4t.i 5è Pis. Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. .