Ahir día 18-11-2010, el Cercle de Liceu, lliurava la medalla d’or a la soprano catalana Montserrat Caballé pels seus 50 anys de trajectòria operística. Acompanyada pel president de l’entitat, la soprano va inaugurar una placa honorífica que ocuparà un lloc d’honor en el Cercle del Liceu.

El Cercle del Liceu, inaugurat l’any 1847, era un club privat de l’alta burgesia catalana, on s’organitzaven, reunions, balls,i també entre balls, i recepcions s’ultimaven els gran negocis.

En l’incendiï del Gran Teatre del Liceu el 1994, el cercle va romandre intacte, per tant a conservat la seva decoració, com els murals d’ Antoni Martí (1862), els vitralls d’Oleguer Junyent, elements decoratius de Josep Pascó i Alexandre Riquer i sobretot els dotze plafons de Ramon Casas al Saló de la Rotonde.

Fins l’any 2001, aquesta institució era exclusivament pels homes. La Caballé és una de les primeres o la primera associada. Poc abans del canvi, ella havia sol·licitat ser membre de l’entitat, però fou rebutjada amb gran disgust de la cantant.

La soprano catalana Montserrat Caballé, que puc dir que no s’hagi dit. Va estudiar cant al Conservatori de Música del Liceu, guanyant la medalla d’or el 1954.Foren els seus mestres, Eugènia Kemmeny, Conxita Badia, i Vapoleone Annovazzi. El 1955 cantava per primera vegada a dalt d’un escenari amb l’òpera de Pergolesi “La serva Padrona” al Teatre Fortuny de Reus.

El 1956 va ingressar a la companyia del Teatre Municipal de Basilea, fent el seu debut operístic fora d’Espanya. Durant aquests anys el seu repertori fou divers, Tosca, Boheme, Aida, Salomé, Arabella, etc.

Un dels esdeveniments més sorprenents i que van marcar el futur la cantant, va succeir el 15 d’abril de 1965 al Carnegie Hall de Nova York substituint a Marilyn Horne. Després del concert un diari novaiorquès titulava la seva crítica “Callas+Tebaldi=Caballé” a partir d’aquest moment entra en el mon de l’òpera per la porta gran, i com va dir Rudolf Bing, màxim representant en aquella època del Met,”Ha nascut la veu del segle”.

Ha rebut homenatges,guardons i condecoracions arreu del mon.

He fet una referència del que ha estat els començaments de la nostra Gran Soprano. Crec que els afeccionats de 4rt. i 5è pis deuríem de dedicar-li tot un espai, amb la participació de tots, per les moltes hores que ens ha fet gaudir de tantes i tantes òperes cantades al Liceu. En tots els anys de seva carrera mai ens ha oblidat. MONTSE T’HO DEVEM.

L’Associació Liceistes 4rt. i 5è pis et felicitem per aquesta medalla més que merescuda.

Mª Teresa Mir

Caballe02 Caballe01 Caballe03

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Copyright © 2014. Associació Liceistes 4t.i 5è Pis. Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. .