Jaume Radigales, Una tarda a l’òpera, Huygens Editorial: Barcelona, 2015. 1202 pàgines. IBSN: 978-84-15663-42-3.

A part d’un referent com a professor universitari, Jaume Radigales (Barcelona, 1969) és un especialista operístic reconegut en les nostres latituds com ho demostra l’emissió del programa “Una tarda a l’òpera” a la sintonia de Catalunya –Música des de fa més d’una dècada. Sota el mateix nom, l’editorial Huygens ha publicat un volum enciclopèdic amb fitxes tècniques operístiques basades en un esquema fix (títol, llibretista, personatges, argument, data d’estrena, selecció discogràfica i dvdgràfica) complementat per introduccions genèriques amb redactats amens que endinsen al lector en el període, la tendència i el compositor. El llibre basteix els seus principals atractius en l’edició en català; en una ampla, equànime i variada selecció, alhora que en uns criteris d’essencialitat, síntesis i ordenació cronològica de les referides fitxes i compositors.

Llegeix més...

Isabel Pascua (coord.), Wagner, 200 años. Reflexiones desde la universidad, Publicaciones de la ULPGC. 233 pàgs. ISBN: 978-84-9042-059-1.

La historiografia musical és en la necessitat d’obres de referència que apuntalin les bases de la investigació, tan anèmica per culpa de la pobre estima que li professen les autoritats polítiques –especialment les actuals- i l’escassa atenció que li atorguen les acadèmiques, molt més obligades aquestes a fomentar-les. Per a esdevenir un país modern com volem, cal de tenir obres generalistes que agrupin les dades de la nostra història musical, com més o menys sàviament han fet altres països veïns i algunes institucions, però també cal atrevir-se amb qüestions internacionals i generalistes.

Llegeix més...

Fernando Fraga, Simplemente divas. El arte operístico de Isabel de Médici a Maria Callas, Fórcola Ediciones: Madrid, 2015. (380 pàgines). IBSN: 978-84-16247-46-2

Valoració: **

Simplemente divas. El arte operístico de Isabel de Médici a Maria Callas és un llibre que aparella historiografia operística amb musicologia feminista. Es tracta de la crònica en forma de retrat d’una ampla selecció de cantants femenines –principalment sopranos- des del segle XVI fins a l’actualitat. No és un diccionari, ni una enciclopèdia, ni una història del cant però s’hi albira un plantejament velat comú a les tres opcions. Hi desfila una galeria de caràcters que atrau a l’afeccionat pel valor documental i d’erudició.

Llegeix més...

Houston Stewart Chamberlain, El drama wagnerià, Editorial EAS, Alicante, 2015. 193 pàgines. IBSN:978-84-941924-3-2

Valoració: **

Diu el tòpic que es necessitaria tota una vida per llegir tot el que hi ha escrit per i sobre Richard Wagner. Exagerat o no, abans de la seva mort, els llibres i articles sobre el dramaturg rondaven les deu mil referències tal com escriu Bryan Magee a Aspectos de Wagner (Acantilado, 2013). Per això no sorprèn que Wagner, un dels revolucionaris radicals del segle XIX (amb Darwin i Marx), sigui una mina per a editors i sovint s’afegeixin títols al mercat en llengua espanyola. L’alacantina Editorial EAS acaba de publicar El drama wagneriano de Houston Stewart Chamberlain, un dels texts fundacionals en l’àmbit de la reflexió i divulgació de Wagner a finals del segle XIX. Un títol que va arribar a Espanya el 1902, deu anys després de la seva comercialització a la Gran Bretanya.

Llegeix més...

Gerard Mortier, In audatia veritas, Confluencias Editorial: Almeria, 2015. (232 pàgines). IBSN: 978-84-943298-4-5.

Valoración: *

Un any després de la mort de Gerard Mortier (1943-2014) aquest llibre comercialitzat per Confluencias Editorial és un homenatge a la figura del gestor cultural belga. Es tracta de la segona referència bibliogràfica en castellà del controvertit i il·lustre personatge. Dirigit al melòman mig, té un caràcter eminentment divulgatiu gràcies a una prosa fluïda, accessible, que mostra la saviesa i la riquesa intel·lectual d’un home que va veure món i va raonar sobre ell.

Llegeix més...

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Copyright © 2014. Associació Liceistes 4t.i 5è Pis. Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. .